Restesandwich med nydelig ribbe

I samarbeid med Kolonihagen

Jeg elsker Desember, og spesielt førjula. Det har jeg alltid gjort, og kanskje derfor er jeg ganske flink til å ikke stresse altfor mye. Jeg prøver å bake noen julekaker om jeg har overskudd, kjøper gaver jeg selv blir glad for å gi bort, pynter litt hjemme og ellers bare høre på julemusikk og kose meg med stearinlys, rødvin, peis og marsipan. (Når barna sover, hvis de sover vel og merke)…

Den tradisjonelle julematen er det mamma eller svigermor som står for, men i år fikk vi muligheten til å lage klassisk ribbe, faktisk for aller første gang. Vi inviterte noen venner på middag, og laget en, om vi skal si det selv, saftig og deilig ribbe, med ordentlig sprøtt svor.

En stor del av grunnen til at ribba ble så god var nok at den i seg selv var av ypperste kvalitet. Kolonihagen sin juleribbe er laget av økologisk frilandsgris, så i tillegg til at den smaker nydelig kan du også spise den vel vitende om at grisen den kommer fra har levd under de beste omstendigheter. Det er deilig å vite.

I tillegg til juleribbe har Kolonihagen medisterkaker og julepølse fra samme grisebønder som svineribba. Så her er det bare å kjøpe inn all den deilige julematen du ønsker, med god samvittighet. For når man først kjøper kjøtt, vil man gjerne vite hvor det kommer fra.

Det blir også fort mye overflod av mat i jula, som er både dumt og feil. Derfor tenkte vi at det var fint å fokusere på en oppskrift som handler om rester, og hvordan du kan lage noe deilig av julemat som er til overs.

Vi tok egentlig utgangspunkt i alt vi er glad i på en sandwich, lukket øynene og tenkte på ribbe, og så kom vi fram til denne deilige sandwichen bestående av grilla brød, ruccolapesto, bakte tomater, manchego ost og skiver av kald ribbe.

Digg in, dagen derpå:)

Ingredienser

Så mange skiver brød du ønsker, ( beregn 1 stor skive pr person til lunsj) Tips til brød er landbrød, lyst surdeigsbrød eller Jacobsbrød som vi har brukt her.

Cherrytomater (beregn ca 4 pr person)

Manchego ost

Rester av ribbe (her skar vi 2-3 skiver til hver sandwich)

Olivenolje til steking

Smør til steking

2-3 små epler

Ruccolapesto, dette blir til en skål ( 50-70 gram ruccolasalat, 50-60 gram parmesanost, 60 gram valnøtter, 1-2 dl olivenolje, 1 klype flaksalt)

Tilberedning

Sett ovnen på 200 grader. Legg cherrytomater i en ildfast form, hell over litt olivenolje og flaksalt og bak tomatene til de er myke med en gyllen stekeyte.

Lag ruccolapesto ved å blande ruccola, parmesanost, valnøtter og salt i en stavmikser. Hell på 1 dl olivenolje først, bland sammen alle ingrediensene og spe deretter på med mer olje til du oppnår ønsket konsistens. Jeg liker at pestoen ikke er for flytende.

Skjær gode skiver ribbe.

Skjær skiver av brød. Stek brødskivene i en panne med olivenolje, vend skivene ofte, til de er grillet på begge sider. Ha skivene på tallerkner.

Skjær eplene i båter og stek gylne i smør.

Legg et god lag ruccolapesto på hver grillede skive. Ha på skiver av manchego ost, deretter ribbe og topp med smørstekte epleskiver. Cherrytomater ved siden av.

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Kolonihagen

Leave a Reply