Sensommer og grilla ørret

Jeg har et bilde i hodet – et helt tydelig bilde av sommerferien som en relativt lang affære. Nesten som et maleri, der året tegnes opp og sommeren er en lang strek. Like lang som vinteren liksom. Jeg gikk å tenkte over dette i går, hvorfor jeg har det sånn, og hvor dette bildet kommet fra.

Det kommer så klart fra barndommen min.

Som liten var vi åtte uker på hytta hver sommer, søsknene mine og jeg – vi var heldige å ha en pappa og mamma som kunne pendle og jobbe hjemmefra og som gjorde det mulig for oss å ha base på hytta, hele den lange sommeren. Og som barn er åtte uker utrolig lenger.

Denne følelsen, for det er en helt tydelig følelse, kommer tilbake til meg hver vår. Og like brått som August også kommer hvert år, overraskes jeg av hvor “fort” sommeren har gått. Og så blir jeg melankolsk og litt trist. Ikke fordi jeg ikke liker høst, men jeg vil bare så gjerne ha sommer, litt til.

Og det er da jeg må fortelle meg selv at det er sommer i August også, selvom det er hverdag igjen. Det er jo det. Derfor kan man fortsette å grille, man kan fortsette å bade, før eller etter jobb, og man kan fortsatt gå i shorts. Ikke glem det!

Så her kommer en deilig, grillet ørret-rett som går å lage på null komma niks (nesten) og som barna og kan like, vårt ene barn er blitt veldig glad i ørret, det har en litt mildere smak enn laks så derfor er det mer barnevennlig. Og veldig godt, synes vi!

Ingredienser (til 2-3 personer)

Ca 10 nypoteter

Olivenolje

500 gram ørretfilet

100 gram fetaost

1 fersk maiskolbe

6-8 cherrytomater

1 spisemoden stor avokado

1 rød chili

1 fedd hvitløk

Saften fra 1/2 lime

Frisk basilikum

Salt, pepper og god olivenolje til servering

Tilberedning

Sett ovnen på 200 grader, ca en time før dere skal spise. (Dette er det eneste som tar litt tid, men så kan du gjøre annet mens potetene baker). Skjær nypoteter i terninger eller båter, legg i en ildfast form – og hell over godt med olivenolje og flaksalt. La potetene bake i ovnen helt til de er sprø og knasende på utsiden, gjerne en drøy time.

Kok maiskolben og skjær av maiskornene fra stammen. Kutt avokado og tomat i terninger, og ha i en bolle sammen med mais. Press hvitløk over blandingen sammen med oppkuttet chili, saften fra lime og litt olivenolje. Bland alt sammen. Ha til slutt fetaost og basilikum i blandingen.

Grill ørreten.

Legg potetene på et stort fat, deretter ørret og topp med salatblandingen.

Leave a Reply