TAPAS

Det er vel ingen som ikke liker tapas?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Da jeg akkurat hadde fyllt 18 år dro jeg på interrail sammen med bestevenninnen min Julie. Vi backpacket i en måned; to små jenter som følte seg svært store, eller i alle fall ganske voksne, med hver sin sekk på ryggen og en togbillett man kunne kjøre hvorsomhelst med i hele Europa. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Etter å ha vært innom blant annet København, Amsterdam og Nice kom vi fram til San Sebastian. Det var søndag kveld, turistkontoret var stengt og Iphones var ikke funnet opp. Vi ble huka tak i av en australsk surfer som mente han hadde et bra sted for oss å bo. Det var ikke et bra sted å bo, men i naivitetens navn og utålmodige etter å legge fra seg den tunge sekken sa vi ja. I alle fall bestevenninnen min. Jeg var skeptisk. Og litt redd. Stedet vi skulle bo var så lite koselig at jeg nesten begynte å gråte.

Sultne og slitne var vi også, og selvom natten ikke virket så innbydende måtte vi ut å ha mat. Det er to ting jeg husker fra San Sebastian. At jeg lå våken hele natta mens jeg tviholdt på sekken min i redsel for å bli ranet, og at vi spiste skikkelig god tapas. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I Spania serverer de tapas på nesten alle barer og restauranter, ofte gratis, som snacks til drikken før middag. Det passet to unge backpackere ganske godt 🙂 

Tapas betyr egentlig fingermat, og i Spania er det vanlig at det serveres som ulike toppinger oppå små skiver av loff, i tillegg til oliven, oster og skinker. Her i vesten har det etterhvert blitt en veldig kjent måte å spise på, ved å sette sammen mange små retter til et helt måltid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I dag skal vi ha søsteren min og kjæresten hennes på middag, og vi har vi laget tapas. Inspirert av den vi får servert på Delikatessen tapasbar som vi ofte spiser på her i Oslo. Så håper jeg vi kan inspirere dere videre, til å lage tapas. Det er en så fin matrett å servere gjester, sette alt ut på bordet og så kan man plukke, spise og kose seg 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredienser til ca 4 personer: 

Chorizopølse, ca 200 gram

Serranoskinke, ca 150 gram 

1 pose Padrone peppers (kjøpes i løsvekt på en bra grønnsaksbutikk)

I god bit manchego ost 

Aspargesbønner, ca to store never 

1/3 rødløk 

Saften fra 1/2 sitron 

Store grønne oliven med sten 

Sorte oliven uten sten 

Blanke mandler med olje og salt 

1/2 pose frosne reker 

1 hel hvitløk (ca seks fedd)

Frisk bladpersille 

6 poteter 

Olivenolje, to ulike, en nøytral og en mer eksklusiv. 

1 egg 

1 SS Dijon sennep 

Lyst brød, landbrød eller surdeigsbrød 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tilberedning: 

Begynn med å koke potetene. Jeg lar de koke til de er nesten gjennomkokt, men fremdeles har en litt hard kjerne. Så tar du de ut av vannet, kutter i biter og har dem i en ildfast form eller på aluminiumfolie. Hell over en god klunk olivenolje, og bland inn ca 4-5 hele hvitløksfedd med skall. Dryss over litt havsalt og bak i ovnen på 250 grader til toppen av potetene har fått en gyllen farge. 

Aspargesbønner skal fosskoke i kun et par minutter. La de deretter avkjøle med en gang i iskaldt vann så kokeprosessen stopper. Tørk bønnene med et håndkle, og bland de sammen med 1/3 oppkuttet rødløk, litt olivenolje og sitronsaft i en bolle. 

Manchego ost skjæres i skiver og legges på en fjøl sammen med skiver av Serranoskinke. Ha blanke mandler i en skål og store grønne oliven i en annen. 

Padrones er superenkelt å tilberede; bruk en stekepanne og la de steke med litt olje og salt i noen minutter på hver side mens du vender de rundt – til de har fått litt stekekant. Ha de i en egen bolle. 

Aioli lager du ved å mikse en romtemperert eggeplomme med en skje romtemperert dijonsennep. Visp godt sammen, og tilsett et fedd knust hvitløk. Bland inn olje litt etter litt. Det er lurt å bruke to typer olje om du har. En nøytral, enten olivenolje eller rapsolje for eksempel, og så en god extra virgin olivenolje for å sette litt smak, men ikke for mye. Bland inn litt og litt olje av gangen, og visp sammen så du ser at aiolien tykner, før du sper på med mer olje. Ha ca 1 1/2 dl nøytral olje og 1/2 dl god olivenolje. Smak til med salt. 

Til slutt lager du reketoast. Tin og skrell rekene. Kutt 1-2 fedd hvitløk i tynne skiver og stek lett i lit olivenolje. Sett platen til side og vend inn rekene. Kutt de sorte olivene i små biter og rist et par, tre tynne skiver brød. Legg et lag oliventapenade på bunnen av hver skive, ha en klype reker i hvitløk over og topp med et par blader persille. Legg skivene på en fjøl eller et fat. 

Sett alle tapas ingrediensene utover bordet og server med rødvin eller cava, og mer brød til aiolien. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

God helg!! :))

6 comments

 1. Takk for inspirerende blogg 🙂 Hvor har du kjøpt blanke, salte mandler?

  1. Hei! Så hyggelig! Jeg kjøpte disse på Gutta på Haugen. Finnes sikkert i andre delikatessebutikker og! Marcona almonds heter de, den aller beste mandel typen synes jeg 🙂 de er bare litt dyre, men jeg skal legge ut oppskrift på hvordan man kan lage blanke mandler selv også snart.

 2. Tusen takk 🙂 Gleder meg til oppskriften 🙂

 3. Hei Gitte! Kan jeg få lov å spørre hvor de fine øredobbene er fra på den siste bilde av deg? Det blir tapas på lørdag ??

  1. Hei Svetlana!

   De er fra en liten smykkebutikk i København som heter “Handcrafted”, de har så mange fine smykker. Lite slår tapas hehe 🙂

   1. Tusen takk for svar?

Leave a Reply